احتمالا تا به حال هنگام خرید عطر یا تحقیق در رابطه با آن در اینترنت با لغاتی مواجه شده باشید که به نظر در چند عطر دیگر قبلا آن را مشاهده کردهاید، که هم برای دانستن علت کاربرد آنها کنجکاو شده باشید و هم دوست داشته باشید معنای آنها را بدانید. گاهی اوقات هم این کلمات و تشابهات اسمی عطرها شما را گیج میکند، خصوصا وقتی که میبینید ظاهر برخی عطرها خیلی به هم شبیه هستند. این یک امر طبیعی است که در این زمان حس کنجکاوی در شما زنده شود و دوست داشته باشید بدانید چه منطقی پشت این کلمات در دنیای عطر وجود دارد. واقعیت این است که این اسامی معانی به خصوصی دارد که دانستن آن شما را در انتخاب عطر دلخواهتان کمک میکند.
لغت نامه دنیای عطر – مواد متشکل در عطر
الکل (ALCOHOL): در ترکیب عطر الکل به عنوان حامل نقش دارد. الکل با خاصیت فراریتی که دارد در عطر منجر به پخش رایحه می گردد. غلظت الکل متناسب با روغن عطر متفاوت است.
تثبیت کننده (FIXATIVE): خاصیت عطرها که در تدام، دوام و عملکرد آنها در جهت پراکندگی و ماندگاری نقش دارد توسط فیکساتیو ها حفظ و نگه داری می شود. عملکرد فیکساتیو به تساوی فشار بخار و نوسانات مواد خام که در روغن عطر موجود هستند و همچنین برای افزایش چسبندگی متراکم بین آنها منجر می گردد. در اکثر مواقع از رزین، عطر چوب، و پایگاه های کهربا به عنوان FIXATIVE استفاده می شود.
حلال ها (SOLVENTS): مایعات فرار که برای استخراج آب لاینحل مواد بو دار، از مواد گیاهی استفاده می گردند.
تنتور (TINCTURE): مواد معطری که مستقیم از طریق شناور کردن مواد اولیه در اتانول بدست میآیند، تنتورها به شکل مایع رقیق دیده میشوند.
خالص سازی نهایی (LASTINGNESS): توانایی ماندگاری یک رایحه برای حفظ صفت خود در طی یک دوره زمانی معین.
لغت نامه دنیای عطر – روش های تولید مواد عطر
عصاره (EXTRACTS): محصول بدست آمده از فرایند استخراج (پوست و یا گل) با استفاده از حلال فرار که در تولید لوازم بهداشتی و آرایشی استفاده می گردد.
رایحه مطلق (ABSOLUTE): مواد معطر متشکل از یک محصول طبیعی، مانند گل (گل یاس یا گل رز) که با استفاده از الکل یا تقطیر با بخار، استخراج (اسانس گیری) شده باشد.
تقطیر (DISTILLATION): روش معمول برای به دست آوردن ترکیبات معطر از گیاهان، مانند شکوفه های نارنج و گل سرخ است.
استخراج (EXTRACTION): استخراج با حلال فرار، موثرترین و معمول ترین روش برای بدست آوردن اسانس است.
ایزوله کردن (ISOLATES): مواد شیمیایی معطر که در عطر سازی استفاده می شوند در مرحله اول از محصولات طبیعی استخراج می گردند. در واقع آنها مواد طبیعی هستند که بارها و بارها تصویه شده و به صورت خالص در آمده اند.
ترکیب پذیر – سنتتیک (SNYTHETICS): مواد تشکیل دهنده عطر که در آن توسط شیمی آلی آزمایشگاهی، به جای تولید مصنوعی از گیاه استفاده می شوند. در اغلب موارد، مواد سنتتیک synthetic که در عطر سازی استفاده می شوند ماهیت یکسانی دارند به عنوان مثال مولکولهای تشکیل دهنده گیاه در تولید توسط کارخانه مشابه است.
لغت نامه دنیای عطر – انواع ترکیبات عطر
ترکیب (BLEND): مخلوطی هماهنگ از مواد تشکیل دهنده عطر.
یونونس (IONONES): ترکیبی شیمیایی. یکی از مواد تشکیل دهنده مصنوعی و با ارزش در عطر سازی. ترد و تازه هستند، عطر بنفشه اولین بار به عنوان رایحه در سال 1936 معرفی شد.
ایزواوژنول (ISOEUGENOL): ترکیبی شیمیایی. رایحه ای شبیه به میخک که ضعیف تر از eugenol است. مولکول روغن جوز و روغن یلانگ یلانگ.
فرار (VOLATILE): به ترکیباتی گفته می شود که به راحتی در دمای کم در هوا تبخیر می شوند.
فرومون (PHEROMONE): ماده شیمیایی ترشح شده به وسیله حیوانات که برای پاسخ به اعضای همان گونه تولید می شود.
ریزوم (RHIZOMES): ریشه ریشک. ریشه های ساقه مانند با گره که در زیر زمین رشد می کنند. مواد اولیه خام برای محصولات آرایشی مثل زنبق زرد و زنجبیل از این دسته هستند.
قیاس سنجش عطر
OZ
اونس سیال یا اونس مایع (Fluid ounce) که با نماد اختصاری fl. Oz نمایش داده می شود واحد اندازه گیری گنجایش مایع است (معادل حدوداً 30 میلی لیتر است) که استفاده آن در انگلیس و آمریکا باعث رواج آن شده است که البته تفاوت اندکی نیز در تعریف این میزان وجود دارد.
3.4 US FL OZ = 100.55ml
3.4 UK FL OZ = 96.60ml
عطرکلاسیک و عطر مدرن
عطر کلاسیک (CLASSIC): شامل عطرهایی می شوند که به صورت گسترده در دنیا پذیرفته شده، محبوبیت دارند و حداقل 15 سال از تولید آنها می گذرد.
مدرن (MODERN): عطرها دوران مدرن از ابتدای قرن 20 آغاز شد. زمانی که رایحه های شیمیایی مصنوعی مثل آلدئیدها برای اولین بار مورد استفاده قرار گرفت. رایحه های مدرن هماهنگی دقیقی با نت های عطر و هارمونی هایی دارد که در طبیعت ناشناخته است.
حافظه بویایی (ODOR MEMORY): به توانایی نگه داری یک رایحه و به خاطر آوردن آن حافظه بویایی می گویند. تشخیص رایحه ای تک از میان صدها رایحه که به صورت مخلوطی از انواع رایحه ها در آمده.
حس بویایی (OLFACTION): مربوط به حس بویایی و شامه بویایی می گردد. رایحه (مولکولهای بودار) که توسط سلولهای حسی به صورت سیگنال به پیاز بویایی که به مغز متصل است برخورد کرده و باعث تحریک حس بویایی و تشخیص رایحه میشود.
پیاز بویایی (OLFACTORY BULB): اولین ناحیه حسی مغز برای دریافت رایحه اپیتلیوم بویایی است. پیاز بویایی ارائه دهنده رایحههای ورودی و مسیر یابی آنها به سمت بقیه نواحی مغز، به عنوان مثال سیستم لنفی، هیپوتالاموس و قشر مغز است.
اپیتلیوم بویایی (OLFACTORY EPITHELIUM): لایه ای از سلولهای حسی در قسمت بالایی و عقبی بینی است. هر سمت بینی شامل تقریبا 15 میلیون سلول حسی در اپیتلیوم است.
سلول گیرنده رایحه (RECEPTOR CELL): این سلولها در اپیتلیوم بویایی وجود دارند و هر سلول دارای مژه هایی است که در کل مخاط بینی گسترده شدهاند. مواد بو دار به مکان های اتصال شیمیایی به این مژه ها چسبیده و از این طریق پیامی الکتریکی قابل ترجمه ای را به اعصاب بویایی می فرستند تا توسط پیاز بویایی دریافت شوند.
تحریک پذیری حس بویایی (RETRONASAL OLFACTION): تحریک سلولهای گیرنده بویایی به وسیله مواد شیمیایی که از دهان ما سرچشمه می گیرد (از طریق غذا خوردن) و از طریق نازوفارنکس nasopharynx در طی باز دم به اپیتلیوم بویایی میرسد.
از دست دادن حس بویایی (ANOSMIA): از دست دادن حس بویایی (ANOSMIA) ممکن است در اثر سردرد، ضربه به سر، اختلالات بینی، آلرژی، ویروس و یا عوامل دیگری باشد. افرادی که حس بویایی خود را از دست می دهند، در حس چشایی خود نیز دچار مشکل می شوند.
خستگی بویایی (ODOR FATIGUE): خستگی بویایی به عنوان انطباق بویایی نیز شناخته شده است. در این حالت شخص به دلیل قرار گرفتن در معرض رایحه ای قوی و طولانی مدت، به طور موقت توانایی تشخیص رایحه را ندارد.
بیشتر بدانیم: لغت نامه دنیای عطر (بخش سوم)